24 oktober 2018

SMDI 2018


Den 13:e nationella konferensen i Svenska med didaktisk inriktning (SMDI)
Linköping, 22-23 november 2018

”Svenskämnet erbjuder genom språket och litteraturen kraftfulla verktyg för en framåtsyftande bildning. Att äga ett språk och ha tillgång till en mångfald av textvärldar är en förutsättning för att delta i samhället fullt ut som en demokratisk, kritisk och självständig medborgare. Temat för årets konferens är därför Bildning, utbildning, fortbildning. Vi vill med detta tema belysa olika aspekter av forskningsområdet svenska med didaktisk inriktning”.

Karin Forsling och jag kommer att presentera en studie som vi genomfört inom SOL (Specialpedagogisk forskning om literacy), vid Karlstads universitet.

Abstract
Skrivflyt och skrivkraft
Att behärska det skrivna ordet i en vidgad betydelse hänger samman med demokrati och jämställdhet. Det är en utmanande och komplex skriftvärld som barn och elever rör sig och lever i. En av lärarens viktigaste uppgifter är att designa lärmiljöer och lärsituationer som leder till elevers språk- skriv- och läslärande.
Vår presentationen uppmärksammar resultat från fokusgruppssamtal där lärare från förskoleklass, lågstadium och specialpedagogik, samtalar om att förebygga, identifiera och undanröja hinder i elevers skriv- och läslärande. I analysen framkommer lärarnas betoning på skrivandets betydelse för lärande – en diskursförskjutning från läsundervisning till skrivundervisning, från läslärande till skrivlärande.
För att förstå lärande i relation till ett sammanhang och till de förutsättningar som skapas för lärande i olika miljöer och situationer (Leijon & Lindstrand, 2012) använder vi designorienterade teorier. Här sätts fokus på hur olika resurser används, eller inte används, inom sociala praktiker, i såväl informella miljöer som i formella lärmiljöer, till exempel i skolsammanhang (Kress, 2009).
Studien genomfördes vid fyra skolor i två svenska kommuner (2016–2017). Datainsamlingen skedde genom kvalitativa fokusgruppssamtal i formen av kunskapssökande dialoger (Kvale & Brinkman, 2009) och observationer. I denna presentation fokuseras på resultaten från gruppsamtalen.
Vikten av att arbeta multimodalt framträder tydligt i lärarnas utsagor. De framhåller också betydelsen av att eleverna utmanas i den närmaste utvecklingszonen, stöttning, att lära i samspel med den som kan lite mer. Ett av de mer intressanta resultaten visar på hur lärarna uppmärksammar skrivandets betydelse för att lära i skolans alla ämnen och hur skrivandet stödjer litteracitetsutvecklingen. I lärarnas berättelser om hur de designat och iscensatt lärsituationer och lärmiljöer fann de att eleverna tyckte mycket om att skriva. I studien framkom vikten av att tidigt automatisera skrivtekniken och få flyt i skrivandet, så att energin kan läggas det kreativa skapandet av texten. Begreppet skrivflyt som motpol till läsflyt myntades härmed.

Tjernberg, C., Forsling, K. & Roos, C (2018)

Nyckelord: litteracitet, skrivflyt, skrivkraft, multimodalt lärande, designteorie

Extern länk
www.liu.se