Nu har antologin Läsundervisningens grunder kommit ut i en ny upplaga. I denna tredje upplaga har innehållet reviderats och två nya kapitel tillkommit, ett om läsundervisning i alla skolämnen och ett om evidensbaserad läsundervisning och specialdidaktiskt förhållningssätt. Bokens författare är verksamma som lärare och forskare.
”Skolans kanske viktigaste uppgift är att lära barn att läsa och skriva. För att lärare ska ha möjligheter att genomföra en undervisning som hjälper alla elever att lära och utvecklas krävs både ämneskunskap och didaktisk kompetens. Läsundervisningen behöver utgå från god läsmiljö och kunskap om såväl läsinlärningens förmågor som lärande i social interaktion för att ge bästa möjligheter till läsutveckling.
Läsundervisning behöver ske i alla skolämnen och främja alla elevers läsutveckling.”
Tarja Alatalo (red.). Läsundervisningens grunder: elever 6–10 år. Lärobok för lärarstudenter och verksamma lärare. (Tredje uppdaterade uppl.)
Jag bidrar med ett kapitel i boken som handlar om balanserad läsundervisning för delaktighet och lärande. Här kopplas god läs- och skrivpedagogik samman med systematisk, insiktsfull undervisning. Syftet är att öka förståelsen av vad en balanserad läsundervisning innebär, samt hur den kan främja lärprocessen hos alla elever – oavsett var de befinner sig i sitt lärande.
Tjernberg, C. (2023). Balanserad läsundervisning. I: T. Alatalo (red.). Läsundervisningens grunder: elever 6–10 år. Lärobok för lärarstudenter och verksamma lärare. (Tredje uppdaterade uppl.) Lund: Gleerups förlag. ISBN 9-789151-109046