18 oktober 2019

Möten mellan lärare i varierande literacypraktiker


Vårt abstract: Möten mellan lärare i varierande Literacypraktiker är accepterat för presentation på the 4th Baltic Sea Conference on Literacy “Searching for a Common Language”, som äger rum 16-21 Januari 2020 i Tallinn, Estonia.

Möten mellan lärare i varierande literacypraktiker
Karin Forsling & Catharina Tjernberg

I föreliggande forskningsprojekt deltar lärare från fyra skolor med olika literacy-profiler. Projektets syfte är att studera hur lärare som arbetar i varierande literacypraktiker i de tidiga skolåren förstår och talar om den kunskap de har om framgångsfaktorer i skriv- och läslärande för att förebygga, identifiera och undanröja hinder. I projektet stimuleras en diskussion och ett kunskapsutbyte mellan de verksamma lärarna i de fyra skolorna.

I presentationen redovisas erfarenheterna från projektets första del där fokusgruppsamtal har genomförts med de deltagande lärarna. Projektet utgår från designorienterad teori som ger förståelse för lärande i relation till sammanhang och de förutsättningar som skapas för lärande. Intentionerna för och på vilka sätt lärmiljöer och lärsituationer designas och iscensätts, får betydelse för elevers lärande och meningsskapande.

Projektet är, så vitt vi vet, unikt i sitt slag och vi noterar lärarnas utveckling av teori- och metodkunskaper gällande framgångsfaktorer i skriv- och läslärande. Projektet förväntas vidare utveckla praxisnära forsknings- och lärmiljöer, samt tillfällen till samverkan med olika professioner.

Extern länk
Konferensens hemsida