1 februari 2024

Nordiska forskningskonferensen om skrivning, läsning och literacy

 

Stavanger 6–8 maj 2024

Konferensen Skriv! Les! Den nordisk forskningskonferensen om läsning, skrivning och literacy arrangeras av Skrivesenteret och Lesesenteret för att bidra till ökad kunskap om läsning, skrivning och literacy i Norden. Konferensen arrangeras för sjunde gången 6–8 maj 2024 i Stavanger. Årets konferens har temat: "Lesing og skriving i en omskiftelig tid".

Vi är glada över att ha fått ett abstract accepterat för Paper presentation på konferensen. Vårt bidrag har titeln Lärares perspektiv på design och iscensättning av inkluderande undervisning i varierande literacypraktiker. Catharina Tjernberg & Karin Forsling, Karlstads universitet.
Den studie som presentationen bygger på genomfördes vid fyra skolor i fyra svenska kommuner. Det som tydligast framträder i studien är att lärare designar och iscensätter literacyaktiviteter utifrån både stödjande och inkluderande aspekter och med fokus på variation och mångfald. I studien framkom fler likheter än skillnader mellan skolorna. Det fanns till exempel ett tydligt fokus på multimodala arbetssätt och vikten av didaktisk flexibilitet. Lärarna lyfte också fram vikten av att producera text, inte bara att konsumera och bearbeta befintliga texter. I analysen synliggjordes även skillnader, men lärarnas avsikter att inkludera alla elever i literacypraktiken var den primära intentionen.